måndag 19 mars 2012

Meningsfull studiecirkel

Idag var det dags att träffa min nya grupp som går vårens studiecirkel "Att vara anhörig till personer med demenssjukdom" för andra (egentligen 3:e) gången. Tyvärr var två av sju borta men de som kom hade en bra träff idag. Jag hade en resursperson inne idag, Bibbi Sjögren, som har en enorm erfarenhet av demenssjukdomar och hur man på bästa sätt bemöter personer som drabbats av dessa. Sen är hon så fantastisk och entusiasmerande som människa så det får man liksom på köpet. Vi arbetade tillsammans i detta koncept redan i höstas i den första studiecirkeln och av erfarenhet vet jag att hon ger mycket till deltagare i en sån här cirkel.

Upplägget under dagens tillfälle var ungefär enligt följande:
  • Presentation av Bibbi om sig själv och hennes erfarenheter både i arbetet och privat.
  • Filmvisning: "En hand att hålla i" Om och med Richard Larsson en anhörig som skrivit böckerna "År med Maria" och "Maria vill fara hem". Filmen är 10 år gammal men på ett fantastiskt sätt visualiserar Richards år som anhörig till sin demenssjuka hustru. Han har ett underbart språk och han tar upp både glädje och sorg i detta med att vara anhörig. Tyvärr finns inte Richard med oss heller längre, han avled i slutet av förra året. Filmen väcker många känslor.
  • Kaffe och deltagarna presenterar sig och sin situation för Bibbi. Filmen gör att man blir tagen, först tyst och fundersam, sen att man själv vill öppna sig för hur man själv har det.
  • I dessa berättelser uppkommer frågor och funderingar som Bibbi och jag svarar på så gott vi kan. Bibbi har en uppsjö av erfarenhet att ösa ur vilket gör att deltagarna nickar instämmande och förstående. Även i situationer man själv inte varit med om än.
  • Vi går in lite mer på validationsmetoden och personcentrerad omvårdnad. Förklarar själva grunden i att bekräfta den demenssjuka personen. Att hjälpa denna person att måla upp sin inre värld och hur det kan gå till. Vi pratar också om att för att orka så är det är viktigt att som anhörig också bli bekräftad och det kan man inte bli av sin demenssjuka närstående längre.
  • Tar fram förslag på böcker och har också en del som de får låna av mig/anhörigstödet till nästa gång.
  • De får också en skrift från demensförbundet och ett A-4 blad om bemötande genom valdition att läsa till nästa gång då Bibbi ska vara med oss igen.

När cirkeln är slut och vi dragit över 10 minuter så går deltagarna hem mycket belåtna med dagens träff. Man kan se och höra det på dem alla oavsett var i sjukdomsprocessen deras närstående befinner sig. Denna studiecirkel är så oerhört meningsfull att ha och jag är så glad att jag vågade mig ut på denna resa tillsammans med dessa modiga, kompetenta, fantastiska och kämpande anhöriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar