onsdag 16 maj 2012

Informationskanal

Idag gick det upp för mig under web-mötet inom Blandat Lärande Nätverk att även jag har tips att komma med som kan vara till hjälp för andra. Några gånger om året skickar jag ut ett informationsblad som ska nå ut till alla anställda inom min förvaltning. Jag kallar den "Aktuellt om anhörigstöd" och där kan jag informera men även trycka på vissa viktiga bitar när det gäller anhörigstöd. Mitt senaste infoblad innehöll följande text:

Aktuellt om anhörigstöd
-         maj 2012

Vem är anhörig?
Sedan tre år tillbaka så ska kommunen, enligt socialtjänstlagen, erbjuda stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående som av ålder, sjukdom eller funktionshinder inte klarar sig självständigt. I förlängningen innebär detta att alla anställda inom omsorgsförvaltningen har ett gemensamt ansvar för att inte bara se till brukarens behov utan även uppmärksamma anhörigas behov av stöd.

Det finns många människor som hjälper eller stöttar en familjemedlem eller vän. Deras insatser är ovärderliga men ses ofta som självklara av utomstående men också av de anhöriga själva. Att vara förälder, barn, make/maka, syskon, vän eller granne och vilja göra det man kan för sitt barn, sin förälder, sin maka/make, sitt syskon, sin vän eller sin granne är något de flesta tycker är självklart. Det ingår liksom i rollen som anhörig och då kan det vara svårt att se att det finns egna behov för att fortsätta orka. Många anhöriga vet inte om att de har rätt till eget stöd och kan ha svårt att inse att de har behov av det. Du som träffar på en anhörig av något slag får därför gärna ”peppa” denne att ta emot eget stöd. Erbjud den anhöriga att du kan ta kontakten med mig så ringer jag upp för att berätta lite mer. Många anhöriga har nämligen svårt att ta första kontakten och kan behöva lite hjälp på traven.

Vimmerby kommuns anhörigstöd
Det finns en hel del indirekt anhörigstöd. Det är insatser som man ansöker om hos LSS/biståndshandläggare och som riktar sig till den närstående så att anhöriga kan få avlastning. Exempelvis avlösning i hemmet, korttidsvistelse, korttidsplats och växelvård, dagverksamhet för personer med demenssjukdom samt hemtjänst.

Jag som anhörigkonsulent arbetar med det direkta anhörigstödet. Det riktas direkt till den anhöriga, inget biståndsbeslut krävs och inriktningen är att det är en kostnadsfri service.
Jag har kontakt med och ger enskilt stöd och rådgivning till anhöriga. Jag leder också flera anhörigstödsgrupper där anhöriga träffar andra som befinner sig i en liknande situation. Dessutom finns en del övrigt stöd som anhöriga kan erbjudas, t.ex. ”må bra” aktiviteter. Vimmerbys anhörigstöd utvecklas successivt och efter behov. Ett nytt stöd som tillkommit senaste året med goda resultat är studiecirklar för anhöriga. På gång är också en temakväll under hösten som anordnas tillsammans med flera samverkansparter. Kvällen kommer bl. a. bestå av föreläsningen
”En familj som alla andra? - om att skapa sig en vardagslunk bland remisser, habiliteringsbesök och nätverksmöten” samt efterföljande diskussioner.
Soliga vårhälsningar
Cecilia Karlsson, Anhörigkonsulent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar